Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για μια Ενωμένη Αριστερά

2/2/2012

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  δημιουργήθηκε έχοντας σε πρώτη φάση ως αποκλειστικό της αίτημα μια συνάντηση-συζήτηση της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ από την πρώτη στιγμή γνώριζε τις δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος.Απευθύνθηκε στις μη οργανωμένες βάσεις των 2 μεγάλων σχηματισμών της αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.Η ανταπόκριση όπως αναμέναμε ήταν μικρή και χλιαρή.Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των 2 πολιτικών σχηματισμών της αριστεράς με τους οποίους συζητήσαμε  δεν θεωρούν αναγκαία και χρήσιμη μια συνάντηση ανάμεσα στις 2 ηγεσίες.Μερίδα ψηφοφόρων και του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ μας χρέωσε ως υποκινητές δημιουργίας αναστάτωσης στα 2 κόμματα.Κατανοούμε την καχυποψία αυτής της μερίδας πολιτών και δεν τους κατηγορούμε.Σκοπός μας δεν είναι να διαταράξουμε την ψυχική ενότητα των 2 πολιτικών σχηματισμών της αριστεράς.Σκοπός μας δεν είναι να υποκινήσουμε σε ανταρσία μέλη ή μη μέλη των 2 αυτών κομμάτων, ούτε να υποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς στις βάσεις του.Είμαστε και εμείς ψηφοφόροι των 2 κομμάτων και θέλουμε την ενίσχυση της απήχησης τους.


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν είναι κάποιο πολιτικό κίνημα.Είμαστε μια πρωτοβουλία πολιτών που αν και υποστηρίζουμε 2 διαφορετικά κόμματα, συνομιλούμε μεταξύ μας.Δεν είμαστε πολιτικοί φίλοι ούτε  όμως ταξικοί εχθροί.Αγωνιζόμαστε παράλληλα κατά του μαύρου μετώπου που μας κυβερνάει.Βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα μαζί αν και σε διαφορετικές πορείες συνήθως.


Ζητάμε από τα κόμματα που στηρίζουμε το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποφασίσουν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι.Αν θεωρούν πως μια συνάντηση των ηγετών τους δεν θα είναι γόνιμη ή χρήσιμη ας γίνει μια συνάντηση στελεχών που θα ορίσουν.Σκοπός αυτής της συνάντησης θα είναι η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων.Ανταλλαγή θέσεων και συζήτηση που σήμερα γίνεται έμμεσα και άκομψα μέσω του Ριζοσπάστη και της Αυγής.Επίσης γίνεται με ανταλλαγή κομματικών ανακοινώσεων και συνεντεύξεων ηγετικών στελεχών.

Δεν θα κάνουμε άλλες υποδείξεις  πέρα της παραπάνω πρότασης μας.Και αν αυτό που ζητάμε δεν γίνει αποδεκτό από τα 2 κόμματα θα το σεβαστούμε. Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, θέλει να φέρει πιο κοντά τους παλιούς και νέους ψηφοφόρους των 2 μεγάλων κομμάτων της αριστεράς.Πολίτες που μέχρι το 2009 ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ,τώρα στρέφονται στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.Είναι τα αδέλφια μας,οι φίλοι μας ,οι συντοπίτες μας που απεγκλωβίζονται από 2 σχηματισμούς που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής.Όλος αυτός ο κόσμος δεν πρέπει να απογοητευτεί από τον εμφύλιο της αριστεράς.


Κάνουμε έκκληση σε όσους φίλους και φίλες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι κομματικά μέλη και συμφωνούν με τα παραπάνω να συνεισφέρουν σε αυτή την Πρωτοβουλία.Να κοινοποιήσουν αυτή την ανακοίνωση και να συμβάλλουν στην προσπάθεια για ένα πολιτισμένο πολιτικό διάλογο ανάμεσα στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.


Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και σκέψεις και δηλώνουμε πως θα σεβαστούμε τις τελικές απόφασεις τόσο της οργανωμένης βάσης των 2 κόμματων όσο και των ηγεσιών τους.



Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ,
Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012


2 σχόλια:

  1. εκπλήσομαι που το blog υπάρχει ακόμη στον "αέρα".
    Η (καλόπιστη)ερώτηση μου:
    Βαρεθήκατε να το κατεβάσετε, ή θεωρείτε πως έχει να πει ακόμη κάτι;
    Αλωστε η "αριστερά" είναι πλέον ενωμένη!
    Μέχρι σε εκδήλωση για την 3η του Σεπέμβρη μίλησε ο Τσίπρας...
    https://www.google.com/url?q=http://www.avgi.gr/ServeFileActionsavePdf.action%3FphotoPath%3D/2012/09/04/20120904.pdf&sa=U&ei=eepFUJuDC9S3hAee0YHACg&ved=0CA4QFjAD&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNES3SyplNXCFRwp5V7dOIAUgbkCTg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TRASH,

    Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , σεβάστηκε την άρνηση των δύο ηγεσιών στην υπόδειξη μας για συνάντηση.

    Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ , δεν διαλύθηκε και όπως θα διαπιστώσεις θα υπάρξει ανακοίνωση για τις πολιτκές εξελίξεις.

    Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, χρησιμοποιεί τον όρο αριστερά χωρίς εισαγωγικά. Η αριστερά σήμερα στην Ελλάδα εκφράζεται από πολλά κόμματα μη κομματικές οργανώσεις και ανένταχτους πολίτες.

    Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν υπάρχει ως πολιτική ιδεολογία. Είναι ένας όρος γενικός και τελικά άχρηστος ως προς τον προσδιορισμό τουλάχιστον πολιτικών φορέων.Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ όμως ως όρος υπάρχει στο λεξιλόγιο των πολιτών και προσδιορίζεται στην φαντασία του καθενός κατά το δοκούν.Η έννοια της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι συγκεχυμένη, αλλά μήπως είναι η μοναδική έννοια που έχει αυτό το πρόβλημα.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και άλλες λέξεις αποκτούν διαφορετικό νόημα με το πέρασμα του χρόνου και την αλλοίωση που της επιβάλλουν οι πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες εξουσίες.

    Με αυτή τη λογική θα έπρεπε και εμείς ως Πρωτοβουλία να αλιεύσουμε από το Ελληνικό Λεξιλόγιο μια άλλη λέξη για να προσδιοριστούμε. Το σκεφτήκαμα καλά.

    Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Δημοκρατική Ελλάδα.Πρωτοβουλία Πολιτών για τον Σοσιαλισμό. Πρωτοβουλία Πολιτών για ένα Αντιιμπεριαλιτικό Μέτωπο.Έπεσαν πολλές προτάσεις, αλλά καταλήξαμε στο βατό κι κοινότυπο όρο αριστερά.

    Τις δεκαετίες 1940-1970 ο όρος αριστερά είχε πιο συγκεκριμένα όρια και κυρίως αφορούσε το ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ και κατά περιόδους την ΕΔΑ που φιλοξενούσε το παράνομο ΚΚΕ.

    Ο όρός αριστερά σήμερα έχει γίνει λάστιχο.Στη Γαλλία περιλαμβάνει κομματικούς σχηματισμούς της σοσιαλδημοκρατίας σαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας. Στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζεται αριστερό το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

    Αριστερόμετρο δεν υπάρχει και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει.
    Επίσης Κομμουνιστόμετρο δεν υπάρχει και ούτε θα μπορούσε να υπάρξει.Ούτε για κόμματα ,ούτε για πολίτες.Και δεν χρειάζεται να εφευρεθεί.

    Φαντάσου τους όρους αριστερά και δεξιά σαν ομπρέλες από ένα άφθαρτο υλικό.Και γίνεται ανακοίνωση ότι θα βρέξει καταρρακτωδώς μετεωρίτες(!) και ο κόσμος έχει λίγα δευτερόλεπτα μόνο να στραφεί σε μια από τις δύο ομπρέλες.Ενστικτωδώς θα προτιμήσει την ασφάλεια της μίας ή της άλλης.Αυτό σημαίνει πως ένα ετερόκλητο πλήθος για κάποιο λόγο θα μαζευτεί στην αριστερή ομπρέλα και ένα άλλο ετερόκλητο πλήθος στην δεξιά ομπρέλα.Ένα πλήθος στον ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ και άλλο πλήθος στον ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ.Ένα πλήθος στους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ και άλλο ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ του Φράνκο.Ένα πλήθος με τον ΤΣΑΒΕΣ άλλο με τον ΚΑΠΡΙΛΕΣ.Στις δυο πρώτες περιπτώσεις έβρεχε οβίδες στην τρίτη, αλλά υπήρξε εθνικός διχασμός.Στην περίπτωση της Ελλάδας κρίνουμε ότι οι 2 ομπρέλες χωρούν η μια το πλήθος που θέλει αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μονομερή διαγραφή του χρέους και η άλλη όσους θέλουν να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιθυμούν μονομερή διαγαφή του χρέους.

    Η καλόπιστη ερώτηση σου θα έχει μια καλόπιστη απάντηση.

    Το blog είναι ανενεργό εδώ και 9 μήνες ακριβώς.Δεν κατέβηκε και ως ανενεργό είχε σε 270 μέρες λιγότερα από 100 κλικ.Σαν να μην υπήρχε.Θα υπάρξει ανακοίνωση για την ανάληψη ενός νέου εγχειρήματος.Στη βάση του προαναφερθέντος διλήμματος υπήρξαν αποχωρήσεις μελών.Οι υπόλοιποι θα συντάξουμε την ανακοίνωση που θα γίνει γνωστή σε αυτό το blog

    Ευχαριστώ,

    Papaioannou

    ΑπάντησηΔιαγραφή