Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Ενωμένη Αριστερά

Francisco Louçã - Jerónimo de Sousa 


Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι μια κίνηση πολιτών που σε πρώτη φάση έχει ως αποκλειστικό αίτημα της μια συνάντηση-συζήτηση της Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.Σε μια κρίσιμη περίοδο που δημιουργήθηκε το μαύρο μέτωπο των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ-ΛΑΟΣ, ζητάμε από τους 2 ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια διερευνητική συνάντηση-συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις.Μια παρόμοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Πορτογαλία, ανάμεσα στον Γ.Γ. του ΚΚ Πορτογαλίας Ζερόνιμο ντε Σόουζα και του Προέδρου του Μπλόκο της Αριστεράς ,Φραντζίσκο Λούσα. Η συνάντηση έγινε στην προεκλογική περίοδο και εκ των προτέρων δεν είχε τεθεί  κανένα θέμα πολιτικής συνεργασίας. Πραγματοποιήθηκε όμως παρά τις πολιτικές διαφορές των 2 πορτογαλικών κομμάτων και οι 2 ηγέτες ενημέρωσαν τον λαό για τα σημεία που συμφωνούν και αυτά που διαφωνούν.


Σκοπός μας είναι η συλλογή υπογραφών από φίλους-ες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν με το συγκεκριμένο αίτημα ή κάποια εναλλακτική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στην προώθηση της πρότασης αυτής.Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και διάλογο μέσα από τις σελίδες του νέου ιστολογίου μας.

6 σχόλια:

  1. Δηλαδή ζητάτε από τους φίλους του ΚΚΕ (στον ΣΥΡΙΖΑ λαλούν πολλοί κοκκόροι), να υπογράψουν ένα κείμενο που ούτε λίγο ούτε πολύ καταγγέλει σαν λανθασμένη την πολιτική του κόμματος που υποστηρίζουν. Ακόμη περισσότερο μας λέτε πως η ακολουθούμενη από ένα κόμμα πολιτική δεν καθορίζεται από τα μέλη του στα αρμόδια καταστατικά όργανα, αλλά μπορεί να καθοριστεί και από "αλλού". Σαν να μάζευα εγώ υπογραφές για το τιπρέπει να λέτε ΕΣΕΙΣ στο μπλογκ ΣΑΣ.
    Νομίζω πως καταλαβαίνετε πως η πρωτοβουλία σας αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Y.Γ.
    Από ό,τι βλέπετε στα πολιτικά-οργανωτικά ζητήματα που είναι απαγορευτικά ως προς αυτό που επιδιώκετε δεν αναφέρθηκα καθόλου. Θεωρώ την πρωτοβουλία σας απαράδεκτη στην βάση της σαν τέτοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λυπάμαι που άλλα διαβάζεις και άλλα καταλαβαίνεις.
    Οι δεκάδες χιλιάδες φίλοι και φίλες του ΚΚΕ που δεν είναι μέλη του αλλά το ψηφίζουν έχουν δικαίωμα να στηρίξουν ένα κείμενο (που χωρίς να το έχεις διαβάσει αφού δεν το έχουμε ακόμα διαμορφώσει, το κατακρίνεις) που θα καλεί σε μια συνάντηση την Γ.Γ του ΚΚΕ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσω πόσες συναντήσεις έχει κάνει η Γ.Γ του ΚΚΕ και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ; Λυπάμαι αν ζεις σε ένα γυάλινο δωμάτιο και δεν ακούς τις απόψεις των συντρόφων σου που δεν επιθυμούν πολεμικό κλίμα με τους πολίτες που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με το μαύρο κυβερνητικό μέτωπο.Λυπάμαι αν δεν ακούς το ίδιο σου το κόμμα που καλεί τον λαό να το ψηφίσει χωρίς να συμφωνεί απόλυτα με τις απόψεις του. Σεβασμό στους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΚΚΕ που το στηρίζουν κριτικά και διατηρούν τις απόψεις τους.Το τονίσαμε ότι δεν έχουμε κανένα σκοπό να δημιουργήσουμε εσωτερικά προβλήματα ούτε στο ΚΚΕ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ.Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια συνάντηση κορυφής.Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται από πολλούς οπαδούς του ΚΚΕ που σου επιστρέφουμε την προβοκάτσια πίσω , ως ανόητο σχόλιο.Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε το ΚΚΕ είτε η Πρωτοβουλία αυτή πετύχει είτε όχι.Το ίδιο ισχύει και για τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που θα στηρίζουν το κόμμα τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της Πρωτοβουλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υ.Γ : Να περιμένεις λίγο και την απάντηση της Γ.Γ. του ΚΚΕ όταν συγκεντρώσουμε τις υπογραφές.Υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λυπάμαι που δεν πήρα κάποια απάντηση στις αιτιάσεις μου.
    Σε περίπτωση που δεν έγινα κατανοητός, να τις διατυπώσω και πάλι:
    -Τα κόμματα είναι οργανισμοί που για την πολιτική τους αποφασίζουν τα μέλη τους. Εάν κάποιος διαφωνεί με αυτήν, απλά δεν τα ψηφίζει. Η προσπάθεια λοιπόν να ασκηθεί εξωκαταστατική πίεση στις αποφάσεις των μελών τους καταργεί (ή προσπαθεί να καταργήσει)δεδομένες δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες. Η ΓΓ του ΚΚΕ για το θα κάνει και το τι δεν θα κάνει, εντολές παίρνει από την εκλεγμένη ΚΕ του ΚΚΕ, και ούτε εγώ, ούτε φυσικά εσείς, έχουμε κάποια αρμοδιότητα να κάνουμε υποδείξεις πάνω στην πολιτική που ασκεί αυτή η ΚΕ, και η οποία έχει προκύψει μέσα από τις εσωκομματικές ζυμώσεις-διαδικασίες του ΚΚΕ. Σε αυτές τις διαδικασίες δικαίωμα-υποχρέωση συμμετοχής σύμφωνα με το καταστατικό, έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος και κανένας άλλος. Που είναι λοιπόν το περίεργο το να θεωρεί κάποιος απαράδεκτη την προσπάθεια της (στην ουσία καταστρατήγησης) του καταστατικού, με εξωκομματικές παρεμβάσεις;
    -Σε περίπτωση που είσαι φίλος του ΚΚΕ, φαντάζομαι πως τις απόψεις σου, είχες και εσύ όπως και πολλοί άλλοι, την ευκαιρία να τις καταθέσετε και να τις συζητήσετε με το κόμμα, πράγμα απόλυτα θεμιτό, που καμμία σχέση δεν έχει με την δημόσια καμπάνια που κάνετε.
    -Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις προθέσεις σας, η προσπάθεια σας αντικειμενικά αποτελεί παρέμβαση στα εσωτερικά ενός ή περισσότερων κομμάτων των οποίων δεν είστε μέλη, αφού στόχος της είναι να εκβιάσει συγκεκριμένες κινήσεις από αυτά.
    Με την παραπάνω έννοια λοιπόν σας έγραψα πως αυτή η κίνηση "αγγίζει τα όρια της προβοκάτσιας" (δεν την αποκάλεσα προβοκατόρικη, υπάρχει ουσιώδης διαφορά), και φυσικά όχι από πρόθεση να προσβάλω κάποιον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απάντηση είναι σαφέστατη.Δεν ασκούμε καμιά πίεση σε κανένα κόμμα.Ούτε οι μεν του ΚΚΕ στο ΚΚΕ ούτε οι δε του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΥΡΙΖΑ.Εκφράζουμε την άποψη μας , την συζητάμε δημόσια και σαφέστατα θα την συζητήσουμε και στα πλαίσια των κομμάτων που στηρίζουμε.Δεν υπάρχει καν υπόνοια εκβιασμού.Υπάρχει μόνο μια προτροπή ,μια τροφή σκέψης προς τις ηγεσίες των 2 κομμάτων. Σε περίπτωση που η προτροπή μας δεν γίνει αποδεκτή, δεν θα αλλάζει τίποτα στη σχέση μας με το ΚΚΕ ή το ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.Δεν έχουμε απαιτήσεις από τα κόμματα και τα μέλη τους ούτε διεκδικούμε να χαράξουμε γραμμές.Λίγη υπομονή , σύντομα θα διαμορφωθεί το λιτό και ευγενικό μας αίτημα.Αν τελικά θα προχωρήσουμε σε συλλογή υπογραφών ή θα επιλέξουμε άλλη μορφή δράσης θα αποφασιστεί σύντομα.Δηλαδή από πότε θα μου αφαιρέσει κάποιος το δικαίωμα εγώ μαζί με 10-100 ή χίλιους φίλους να απεθυνθώ στη ΓΓ Του ΚΚΕ ή του Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με μια επιστολή που θα φέρει τις αντίστοιχες υπογραφές; Από που και ως που μια τέτοια κίνηση έχει καν την υποψία εκβιασμού ; Το αντίθετο μάλιστα.ΕΊναι δεδομένη η στήριξη μας στα κόμματα που ψηφίζουμε και όσοι επώνυμα υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα για συνάντηση των 2 αρχηγών ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ με την δεδομένη στήριξη μας στα 2 κόμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή